Летопис

2.10.2006.

Организован је свечани пријем студената прве године Педагошког факултета.
Тим поводом наступио је хор Факултета уз пригодни рецитал и водитељски трио студената - рецитатора. Бруцоше је поздравио декан, проф. др Стојан Ценић.

Трансформација Учитељског у Педагошки факултет.
Овим чином ова високообразовна институција проширила је своје делатности увођењем новог смера за васпитаче.
Повећан је и број уписаних студената са 150 на 180.

27. и 28.10.2006.

Факултет је организовао посету Сајму књига у Београду, посету Новом Саду, Сремским Карловцима и фрушкогорским манастирима Крушедолу и Хопову.
Екскурзија је била културно-научног карактера где су се уз помоћ стручних туристичких водича, са културним знаменитостима посећених места упознали професори и изабрани студенти Педагошког факултета.

20.10.2006.

На седници Наставно-научног већа, а потом и Савета Учитељског факултета, једногласно изабран нови декан - проф. др Стана Смиљковић, редовни професор Методике наставе српског језика и књижевности и Књижевности за децу на Учитељском факултету у Врању.

23.10.2006.

Свечана инаугурација новог декана - проф. др Стане Смиљковић.
Примопредаја извршена свечаним чином размене између дотадашњег декана, проф. др Стојана Ценића и новоизабраног - проф. др Стане Смиљковић.

8.11.2006.

Вукове дане обележили:
- Проф. Сунчица Денић-Михаиловић предавања о Вуку као сакупљачу народних умотворина.
- Мр Марина Јањић предавањем о Вуку као реформатору језика и писма.

6.12.2006.

У години јубилеја Николе Тесле Педагошки факултет у Врању дао је свој допринос свечаном обележавању годишњице живота и рада генијалног научника светског реномеа.
Проф. др Александар Воргучић (Електронски факултет - Ниш) одржао је данас предавање „Никола Тесла - живот и дело" у амфитеатру Педагошког факултета у Врању. Факултет је отворио врата и широј јавности како би се подсетила лика и дела нашега генија.

7.12.2006.

Посета проф. др Ђуре Стевановића Педагошком факултету у Врању била је од круцијалног значаја за научно-истраживачке активности факултета. Покренут је научни пројекат „Образовање учитеља у XXI веку" у коме ће учествовати професори и асистенти нашег факултета.

8-10.12.2006.

Учитељски факултет учествује на Сајму образовању одржаном на Електронском факултету у Нишу. У организацији Универзитета у Нишу одржана су актуелна предавања о Болоњском процесу и савременим моментима наставе, организована сусретањ и упознавања наставника различитих факултета у циљу размене искустава.
Педагошки факултет у Врању представљали су: декан, проф. др Стана Смиљковић, продекан за научно-истраживачи рад, др Зоран Момчиловић и асистент мр Марина Јањић. Технички уредник мултимедијалне презентације био је Мирослав Митровић.

25.12.2006.

Драмска секција Учитељског факултета приредила новогодишњу сценску игру поводом поделе пакетића најмлађима. Учествовали су студенти треће године, док је у организацији: (избор текста - поделе улога, начин интерпретације, сценски угођај...) учествовала уметнички руководилац мр Марина Јањић.
Медији су забележили овај уметнички догађај и њиме употпунили претпразнично расположење грађана.

27.12.2006.

Педагошки факултет у Врању организовао је свечану академију поводом промоције Педагошког факултета и новогодишњих свечаности.
Свечаност је била одржана у сали позоришта „Бора Станковић" у Врању у присуству многобројних гостију, грађана и студената.
Музички део свечаности уприличили су, поред хора Педагошког факултета, многобројни гости: Дејан Пешић, Ивана Тасић, Милица Стошић, Бранислав Стошић - Каце.
Програм су водили реномирани глумци врањског театра: Радмила Ђорђевић и Драган Станковић. Текстуални део представљао је ретроспективу најважнијих збивања од оснивања Учитељске школе до данашњих дана.
Врхунац свечаности био је поздравни говор декана, проф. др Стане Смиљковић, и додела повеља и признања људима који су допринели развоју факултета.
Уметнички организатор била је мр Марина Јањић.

28.12.2006.

Колектив Педагошког факултета прославио је новогодишње свечаности у хотелу „Пржар" на истоименом брду. У веселој и раздраганој атмосфери, угостили смо све пензионисане раднике наше установе.
Организатор: декан, проф. др Стана Смиљковић.

10.1.2007.

Сусрет са директорима основних школа из Врања и директором Предшколске установе.
Повод је био потписивање уговора о научно-истраживачком пројекту и утврђивање даље сарадње између Факултета и школе. Продекан за научно-истраживачки рад, доц. др Зоран Момчиловић, представио је присутнима научни пројекат „Школа у природи - примењена кинезиологија", који су директори задовољно прихватили.
Декан Факултета, проф. др Стана Смиљковић поздравила је госте и детаљно презентовала начин сарадње и међусобне помоћи између школа и факултета.

Од 28.2. - 4.3.2007.

У Келну је одржан Светски сајам образовања и опреме „Дидакта". Декан проф. др Стана Смиљковић, продекан проф. др Тодор Малиновић и проф. др Зоран Момчиловић посетили су овај сајам на коме је представљен и Учитељски факултет у Врању.
То је била прилика да се факултет опреми најсавременијом опремом за извођење наставе (електронска табла) и савременим светским уџбеницима.

8.3.2007.

Колектив Учитељског факултета обележио је радно-свечано Дан жена. Приређен је коктел за све чланове, а дамама је уручен пригодан поклон.

7.3.2007.

На Учитељском факултету у Врању одржана је културна трибина под називом
„Повратак из Југославије".
Гост и аутор истоимене књиге био је академик Драгослав Михајловић. У присуству студената и грађана Врања, овом приликом било је речи о историјским приликама и актуелном тренутку живота у Србији.

21.4.2007.

Научни скуп под називом „Школа у природи" окупио је на Учитељском факултету у Врању велики број професора и сарадника из целе Србије и суседних земаља: Македоније, Босне и Словеније. Скуп је организован у оквиру научно-истраживачког центра Факултета као паралелни рад више сесија: дидактичке, методике наставе физичке културе, методике наставе познавања природе и друштва, методике наставе српског језика и књижевности и методике наставе математике.
Скупу је присуствовао и ректор Универзитета у Нишу и том приликом изразио своје задовољство поводом овако значајне научне манифестације.
Своје поштовање и признање поздравним говором на отварању изразио је и председник СО Врање, Мирољуб Стојчић.

9.5.2007.

Промоција књиге „Страни писци за децу и младе" аутора проф. др Миомира Милинковића, редовног професора Учитељског факултета у Ужицу, организована је у амфитеатру Учитељског факултета у Врању.
О књизи су говорили, поред самог аутора и: проф.др Тихомир Петровић, редовни професор Педагошког факултета у Сомбору, проф.др Стана Смиљковић, редовни професор и декан Учитељског факултета у Врању, мр Марина Јањић, асистент Учитељског факултета у Врању.

16.5.2007.

Предавањем „Ватикан, Србија и Српска православна црква у XX веку" обратио се студентима, професорима и грађанству академик Љубомир Живојиновић.
У амфитеатру Учитељског факултета у Врању бројној публици госта је пригодном беседом најавила декан Учитељског факултета у Врању, проф. др Стана Смиљковић. Организатор ове културно-историјске трибине јесте др Зоран Момчиловић, продекан за научно-истраживачки рад Учитељског факултета у Врању.

1.10.2007.

На Факултету је организован свечани пријем студената I године. Поздравна реч декана факултета, проф. др Стане Смиљковић, као и пригодан културно-уметнички програм у извођењу старијих студената, симболично су отворили врата учењу, усавршавању и васпитању бруцоша у предстојећим годинама студирања.

20.10.2007.

Учитељски факултет у Врању је био домаћин семинара намењеног наставницима и професорима српског језика и књижевности са подручја Пчињског округа. Покровитељи семинара били су Министарство просвете и Друштво за српски језик и књижевност Републике Србије.
На семинару „Ка савременој настави српског језика и књижевности" говорили су професори Филолошког факултета у Београду: проф. др Милорад Дешић, проф. др Драгана Вукићевић и проф. др Бошко Сувајџић.

24. и 25.10.2007.

На Факултету је организована посета Сајму књига у Београду. Том приликом је наш Факултет, који је као и увек имао свој штанд, био свечано промовисан информацијама о резултатима и кретању у научно-издавачкој, али и наставној делатности.
Други дан екскурзије био је намењен посети дворцу Ленке Дунђерски, манастиру Хопову на Фрушкој Гори и Новом Саду.

6.12.2007.

„Инклузивно образовање у пракси" назив је округлог стола одржаног у анфитеатру Факултета у организацији Савеза учитеља РС.

12.12.2007.

У амфитеатру Учитељског факултета у Врању организовано је књижевно поподне промоцијом збирке песама Стојана Богдановића „Човек песма".
На промоцији су учествовали: проф. др Стана Смиљковић, др Зоран Момчиловић, Мирослав Тодоровић (књижевни критичар), проф. др Стојан Богдановић, а конферансу је водила др Марина Јањић.

26.12.2007.

Новогодишњи концерт врањског етно-ансамбла „Извор" за студенте и професоре Учитељског факултета приређен је у поподневним сатима у сали позорнице.

27.12.2007.

Студенти IV године извели су новогодишњу сценску игру за децу када су малишанима подељени и пакетићи.
Након седнице, сви запослени су уживали у свечаном новогодишњем ручку!
Том приликом декан проф. др Стана Смиљковић осврнула се на наставне, научне, културне и остале активности које су обележиле рад Факултета у 2007. години. Промовисани су млади доктори наука из редова наставног кадра Факултета: др Марина Јањић и др Синиша Стојановић, а подељене су и јубиларне награде запосленима.

27.1.2008.

На Учитељском факултету у Врању свечано је обележена школска слава - Свети Сава.
Сви запослени прославили су заједно Савиндан, док је кума славе била др Марина Јањић. Беседом о Св. Сави, декан, проф. др Стана Смиљковић, дала је прослави свечан и узвишен тон.
Кумство за наредну годину прихватила је мр Милена Богдановић.

14.2.2008.

Презентација међународног пројекта „Васпитање за мир, ненасиље и толеранцију".
Савез просветних радника из Македоније посетом Учитељског факултета у Врању упознао је стручну јавност са својим пројектом. Промоцији су присуствовали и представници Предшколске установе из Врања.
У наставку програма посећен је вртић „Сунце" у Врању, као и музеј-кућа Боре Станковића.
Презентацију пројекта организовао је Учитељски факултет на челу са деканом, проф. др Станом Смиљковић.

8.3.2008.

Колектив је свечано обележио Дан жена - 8 март. Уз пригодне поклоне, свечаност и славље протекао је овај светски дан празновања.

27.3.2008.

„Косово је Србија!"
Под овом паролом, сви декани учитељских факултета из Србије посетили су тога дана Косово, пруживши подршку Србима.
Тада је на Филозофском факултету у Лепосавићу одржан састанак Заједнице Учитељских факултета Србије, када се расправљало о предстојећим акредитацијама за рад факултета.
Декан Учитељског факултета у Врању, проф. др Стана Смиљковић, учествовала је том приликом заједно са осталим деканима.

28.3.2008.

Предавање

Проф. др Младен Вилотијевић (Учитељски факултет у Београду) одржао је предавање „Иновативни модели рада у настави" за учитеље основних школа из Врања.
Ово је почетак научног пројекта: „Вежбаонице као модели развојних промена", чији је носилац Учитељски факултет у Врању на челу са деканом проф. др Станом Смиљковић,
У пројекат ће, осим професора и асистената нашег Факултета, бити укључени и учитељи.

29.3.2008.

Студенти Учитељског факултета у Београду посетили су наш Факултет у пратњи декана, Александра Јовановића и изабраних професора. Присуствовали су, њих 50-ак, генералној проби представе „Капетан Џон Пиплфокс" коју су наши студенти припремили са редитељем проф. др Сретком Дивљаном. Након представе гости су са својим домаћинима разгледали Факултет и дружили се.

7.4.2008.

Дан Факултета

Свечаност обележавања јубилеја - 15 година постојања и рада Учитељског факултета у Врању подразумевала је велики број званица и учесника: ректора Нишког универзитета, проф. др Радосава Бубња, са гостима из Ректората, деканима других факултета, професорима из Словеније и Македоније. Студенти Учитељског факултета у Врању приредили су богату свечану манифестацију.
Централна свечаност обухватала је свечану академију, наступ хора и вокалних солиста, беседу Декана и промоцију магистара и дипломираних учитеља. Уследило је разгледање изложбе слика уметника из целе Србије са колонија које је Учитељски факултет организовао на Власини од 2000. до 2004. године.
Гостима су препоручена научна и стручна издања Учитељског факултета.
Круна свечаности била је позоришна представа „Капетан Џон Пиплфокс" коју су студенти извели са великим професионалним успехом. Редитељ: проф. Сретко Дивљан (декан Педагошког факултета у Јагодини).
Сцена је блистала у професионалном позоришном декору, „глумци" костимирани уз помоћ Народног позоришта у Нишу - све је резултирало сјајном реакцијом публике.
Други део прославе подразумевао је свечани ручак на Пржару, где су се слављеници и гости опустили уз пригодне игре и песме из Врања.

4.6.2008.

Крагујевац: изложба слика

Студенти Учитељског факултета у Врању учествовали су на отварању изложбе слика академског сликара проф. др Сретка Дивљана из Јагодине, која је у присуству високих званица са београдског и крагујевачког Универзитета свечано отворена 4.6.2008. године у Музеју у Крагујевцу.
Изложбу је отворио ректор Београдског Универзитета Бранко Ковачевић, а у свечаном делу програма учествовали су студенти-уметници: музичари, оратори и глумци. Међу њима, пажњу публике привукао је и ансамбл драмске секције, мале позоришне групе наших студената, који су извели представу Душка Радовића, Капетан Џон Пиплфокс у режији проф. др Сретка Дивљана.
На отварању изложбе присуствовала је и декан Учитељског
факултета у Врању, проф. др Стана Смиљковић.
Након тога, наши студенти отишли су у Јагодину, где су са својим колегама са Педагошког факултета, у дружењу, игри и песми, провели и сутрашњи дан.

1.10.2008.

Свечана академија поводом пријема студената прве године и свечани почетак нове академске године.

8.10.2008.

Књижевни опус Тиодора Росића
Поводом почетка нове академске године, а у част бруцоша, на Учитељском факултету организовано је књижевно вече о лику и делу књижевника, бајкописца и песника, ствараоца за децу и одрасле, проф. Тиодора Росића.
О његовим уметничким дометима и остварењима говорили су: Виолета Јовановић проф. Педагошког факултета у Јагодини, проф. др Стана Смиљковић и доц. др Марина Јањић, а стихове је казивао сам уметник, проф. Росић.

22.10.2008.

Комисија за акредитацију високообразовних институција посетила је наш Факултет у циљу испитивања административних и материјалних чинилаца организације наставног процеса код нас.
Детаљним увидом у документацију и разгледањем инфраструктуре Факултета, Комисија је дала позитивну оцену нашем колективу.

23-24.10.2008.

Колектив Учитељског факултета у Врању посетио је Сајам књига у Београду на коме су, иначе, била представљена сва издања наше високообразовне институције.
Издавачка делатност Факултета на своме штанду, традиционално, као и сваке године, понудила је посетиоцима богат и разноврстан опус научно-стручне публикације. Око 45 занимљивих наслова, чији су аутори професори и сарадници Учитељског факултета у Врању, привукло је пажњу посетилаца.
Посета Сајму књига претходила је одласку у Нови Сад у поподневним сатима, где су чланови колектива имали заједничку свечану вечеру.
Идућег дана уследило је разгледање Новог Сада и повратак кући после ручка.