ВЕСТИ

СЛОБОДАН Ж. МАРКОВИЋ ПОРТРЕТ

25. нов 2011.

На Учитељском факултету у Врању, 17. новембра 2011. године у 19 сати, у амфитеатру I, одржано je књижевно вече посвећено професору др Слободану Ж. Марковићу. О њему су, као истакнутом научном и просветном раднику, утемељивачу књижевности за децу, говорили професори: Тихомир Петровић, Стана Смиљковић, Миомир Милинковић, Јован Љуштановић, Славољуб Обрадовић и Сунчица Денић.
Обраћајући се присутнима, професор Слободан Ж. Марковић је исказао задовољство што се идеја о књижевности за децу, сада веома актуелна, негује и изучава на факултетима у Србији, а што сматра и делом свога вишедеценијског ангажовања. Он је нарочито био задовољан што су говорници те вечери били или његови студенти, или настављачи тог заједничког посла.
Професор Марковић је на скупу о књижевности за децу, који се одржао сутрадан, у пленарном излагању говорио о генези идеје о овој дисциплини, о сну и јави предшколског детета на примеру дела Десанке Максимовић. Посебно је изра¬зио задовољство што су се организатори Скупа определили за тему и проблема¬тику, још неистражену у нашој науци и пракси.